Render[in] v3 verkrijgbaar
Abvent heeft de officiële release aangekondigd van Render[in] 3, een volledig geïntegreerde realtime render engine voor SketchUp. Aangedreven door de render engine van Artlantis 6, biedt Render[in] 3 gebruikers de hoogwaardige, realistische rendering in een robuuste en gemakkelijk te gebruiken applicatie.

Lees meer...

Bouwbedrijven

Prostelko Spouwprofielen

Prostelko zet de visualisatiekracht van SketchUp Pro in voor het vermarkten van hun spouwsysteem. Op de website staat precies beschreven hoe u het systeem kunt toepassen tijdens de bouw van een gevel. Het stappenplan is hierbij volledig voorzien van SketchUp tekeningen.

Klik hier voor de website met het montageplan.

Neemt u ook eens een kijk op de rest van de website van Prostelko voor enkele leuke voorbeelden van het gebruik van SketchUp Pro.

Met dank aan Rob Ackermans voor deze bijdrage

 

Mortenson Construction

Mortenson construction verbetert de projectervaring en reduceert tegelijkertijd kosten met SketchUp.

Mortenson Construction, www.mortenson.com

Bedrijf

Mortenson Construction heeft, als familiebedrijf al sinds 1954, een benadering van de diensten die zij aanbieden als gevarieerd constructiebedrijf, die gebaseerd is op waarden, en die de klant centraal stelt.

Voor Mortenson begint de focus op de klant met een diep begrip van de strategische industrieën waarin het bedrijf opereert. In gebieden zoals gezondheid, hoger onderwijs, wetenschap en technologie, sport en duurzame energie is de focus altijd op het begrijpen van de business, en hoe het gebouw hun klant in staat zal stellen om op een hoger niveau te opereren.

Met 2200 werknemers die in 47 staten werkzaam zijn, is de groei van het bedrijf gestaag en conservatief, met een focus op het inhuren en behouden van de beste mensen in de business.

Aanpak

Mortenson benadert ieder nieuw project door het samenstellen van een gespecialiseerd, multidisciplinair team dat integratie naar de werkplaats brengt. Het gemeenschappelijke doel is om ieder project af te leveren als een heel team, niet door verzuilde taakomschrijvingen. Het stimuleren van samenwerking en teamwork in een project bevordert niet alleen sterke samenwerkingsverbanden tussen opdrachtgever, aannemers en medewerkers, maar heeft bewezen kosten te beperken en tegelijkertijd de kwaliteit en planningshandhaving te verbeteren. Deze strategie omvat een nieuwe aanpak voor het plannen, managen en uitvoeren van projecten. Mortenson behoudt zijn voorsprong op de concurrentie door flexibel te blijven en software-oplossingen aan te passen per project.

SketchUp Pro is een waardevol gereedschap geworden bij Mortenson, deels door zijn gebruiksgemak. “De leercurve is laag. Projectteams pikken het snel op, om directe visuele communicatie te verschaffen,” zegt Ricardo Kahn, Geïntegreerde Constructie Manager. Mortenson herkende de voordelen van 3D al vroeg, en begon 3D CAD oplossingen te gebruiken waarin het noodzakelijk was om expert te zijn om modellen te maken. Deze oplossing was kostbaar en tijdrovend. SketchUp verminderde de belemmeringen tot het werken in 3D drastisch. Het bedrijf ontdekte dat werknemers begiftigd werden in het gebruik van dit gereedschap om informatie over een project te genereren en te delen met anderen. Het gebruik van SketchUp om communicatie tussen projectteams te verbeteren, is de standaard geworden bij Mortenson. SketchUpmodellen worden gebruikt in formele informatieverzoeken van de bouwplaats om problemen en tegenstrijdigheden in de projectdetails te communiceren.

Modellen worden ook gebruikt om goedkeuringen van toetsingscommissies te verkrijgen en problemen te managen met betrekking tot bestaande situaties in de stedelijke omgeving. De afbeelding hieronder is gebruikt om de complexiteit duidelijk te maken aan de toetsingscommissie van de stad met betrekking tot een voorgestelde funderingsconstructie, zoals die zich verhoudt tot de bestaande nutsvoorzieningen en het verhoogde openbaar vervoerssysteem van de stad.

In deze beide gevallen gaf het 3D-model het projectteam de mogelijkheid om een oplossing voor te stellen in 3D. “Tijd wordt vaak verspild bij het interpreteren van vragen. Door 3D-modellen te gebruiken om het project visueel voor te stellen, begrijpen partners en cliënten snel het probleem en focussen ze op de oplossingen. De teamspirit wordt verbeterd terwijl problemen snel opgelost worden.”

Modellen worden vaak gedeeld met investeerders in een project. Samenwerken aan een 3D-model elimineert veelgestelde vragen met betrekking tot bouwvolgorde en maakbaarheid. Dit proces geeft onderaannemers een middel om effectief vragen te communiceren vanuit de bouwplaats, terwijl architecten het voordeel hebben van toegevoegde locatie-informatie om te begrijpen hoe hun ontwerpen worden uitgevoerd.

“SketchUp verschafte een simpele interface, die accuraat de detailomstandigheden kon illustreren, en de installatievolgorde kon animeren zonder meteen een ontzettend technisch model te worden,” zei David Bruczyk, een Samengestelde Constructie Coördinator bij Mortenson. De software gaf de mogelijkheid tot het maken van snelle aanpassingen aan het model tijdens de ontwerpvergadering om zowel de oplossingen die besproken werden te bediscussiëren en om te dienen als “notulen” van de vergadering.

“Naast het illustreren van waterdichtingsdetails, gaf het SketchUp model een simpele simulatie van de stappen die benodigd zijn voor het installeren van explosiebestendige ramen. De installatievolgorde was gegenereerd op basis van de belangrijkste mijlpalen in het bouwschema. De bedoeling van de animatie was om de discussie op gang te brengen en nieuwe ideeën te stimuleren voor het afdichten van de ramen.”

Resultaten

Het fundamentele doel is om het project te verbeteren voor alle betrokkenen en ondertussen de kosten van het project te verminderen. Het gebruik van SketchUp heeft zich verspreid door het bedrijf sinds onze eerste gebruik in 2005. Vandaag de dag maakt elke opererende groep op een bepaalde manier gebruik van SketchUp.

Kahn schrijft de populariteit van SketchUp toe aan een relatief eenvoudige leercurve, die al vroeg resultaten geeft. “Binnen een dag waren mijn teamleden in staat om dit gereedschap aan te leren en er resultaat mee te produceren. Er zijn andere gereedschappen te vinden waarmee gemakkelijk te modelleren is, maar SketchUp’s intuï:tieve karakter, snelheid en nauwkeurigheid maken het werkbaarder dan andere applicaties. De bonus is dat het een plezierige ervaring is om er mee te werken.”

Khan was er snel bij om erop te wijzen dat het niet gaat om het maken van mooie foto's of coole 3D-modellen op Mortenson. "We zouden het niet gaan gebruiken als we niet gemeten resultaten konden zien van verhoogde efficiëntie en productiviteit." In veel gevallen kan het hebben van een virtuele maquette van een project meerdere versies van dure fysieke modellen elimineren. Op één project stond het gebruik van SketchUp een lid van het Geïntegreerde Constructies-team toe om 4 aparte, zeer gedetailleerde virtuele maquettes te maken in plaats van één fysieke maquette, wat een kostenbesparing van $ 144.000 opleverde, en een efficiëntere manier om het probleem op te lossen.


Virtuele Maquette van 4 verschillende gordijngevelconstructies


Virtuele Maquette van een buitenmuur


Virtuele Maquette van een interieur (operatiekamer in een ziekenhuis)

Uiteindelijk zijn het de klanten die beslissen of Mortenson’s drang naar innovatie en samenwerking succesvol is. Recent onderzoek naar klanttevredenheid lieten een toename van 17% zien van tevredenheid met de prestaties van Mortenson’s, gebaseerd op het gebruik van geavanceerde technologie om de projectresultaten te verbeteren. SketchUp geeft Mortenson de gelegenheid om software-agnost te blijven, en te werken met de programma’s waar hun klanten en partners al mee werken en begrijpen.

Derek Cunz, directeur van Project Ontwikkeling merkt op: “Mortenson is al 10 jaar lang gericht op het bevorderen van de kunst en kunde van de bouw. SketchUp is een geweldig hulpmiddel in ons arsenaal om deze inspanningen te bevorderen.”