Hulp

Gekartelde lijnen

Lijnen in SketchUp kunnen er soms gekarteld uitzien, zoals het volgende (vergrote) plaatje laat zien:
Antialiasing0x

MAC

Als u een Mac gebruikt kunt u hier niets aan veranderen.

Windows

Als u een Windows-PC gebruikt, wordt de weergave van lijnen in SketchUp bepaald door de videokaart of grafische chipset die in uw computer of laptop zit. Verscheidene systemen hebben tegenwoordig zelfs een duale setup.

Het doel is om de lijnen er meer zó uit te laten zien:

Antialiasing4x

OpenGL in SketchUp

Om dit voor elkaar te krijgen in SketchUp, klik op het menu Window > Preferences > OpenGL. In dit venster kunt u kiezen (afhankelijk van uw videokaart) voor 0x, 2x of 4x Anti-aliasing. Zie 1 in de afbeelding hieronder.

Om te controleren dat SketchUp je dure videokaart gebruikt voor de weergave in plaats van de geïntegreerde grafische chipset, klik op de Details (2) knop. Deze toont een venstertje waarin wordt weergegeven welke videokaart of chipset gebruikt wordt.

OpenGL Details

Duale setup

Als u een duale setup heeft met zowel een videokaart als een geïntegreerde grafische chipset, geeft uw videokaart u normaliter de mogelijkheid om te kiezen welke van de twee u wilt gebruiken, zowel globaal als per programma. Hieronder vindt u een handleiding voor hoe u dit doet voor SketchUp op een NVidia videokaart.

 • Rechts-klik op het bureaublad en kies NVidia Configuratiescherm
 • (1) Klik 3D instellingen beheren
 • Klik de tweede tab "Programma-instellingen"
 • (2) Klik de "Toevoegen" knop en selecteer (de juiste versie van) SketchUp.Indien u meerdere versies van SketchUp geïnstalleerd heeft staan, blader dan naar de juiste versie in uw Program Files, om zeker te weten dat de juiste versie gekozen is.
 • (3) Kies Krachtige NVidia Processor
 • (4) Click Toepassen
 • Wanneer u SketchUp herstart kunt een waarschuwingsbericht krijgen. U kunt dit bericht veilig negeren. Kijk wel nogmaals naar de vorige paragraaf om er zeker van te zijn dat SketchUp de videokaart gebruikt en 4x anti-aliasing gebruikt.

  NVidia Set Engine

  Lees meer over Anti-aliasing op wikipedia